Лукашенко: Операција ОДКБ-а у Казахстану сигнал свима који оштре мач по ободу белоруско-руске границе

16-01-2022 11:24:01 | | фото: © РИА Новости / Василий Крестьянинов/ vostok.rs |


Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су организатори немира у Казахстану желели да дестабилизују ситуацију око руског периметра како би је ослабили.


„Организатори побуне су намеравали да разнесу ситуацију у овој централноазијској републици и, уопште, дестабилизују ситуацију око периметра Русије како би ослабили нашег главног савезника“, саопштио је Лукашенка током сусрета са белоруским мировним контингентом који је завршио мисију у Казахстану.

Лукашенко је рекао да је операција ОДКБ-а у Казахстану сигнал свима који „оштре мач“ по ободу белоруско-руске границе.

„Ово је сигнал свима који оштре мач по ободу белоруско-руске границе.“
\"\"
фото: РИА Новости / Министерство обороны РФ
Он је рекао да су мировну операцију ОДКБ-а у Казахстану "до детаља" развили он и председник Владимир Путин.

„Рећи ћу више, без хвалисања - целу ову операцију, до детаља, развила су два председника - Русије и Белорусије у року од једног сата“, рекао је Лукашенко.

Он је напоменуо да су план министарства одбране две земље детаљно изнела у генералштабовима и „за неколико сати први авиони су полетели у Казахстан“.

„Све је урађено брзо и одлучно, без оклевања“, нагласио је Лукашенко.

\"\"
фото: РИА Новости / Министерство обороны РФ
Рекао је да је мировна операција ОДКБ-а у Казахстану показала спремност војски ових земаља да заједнички бране суверенитет.

„Данас можемо са сигурношћу да констатујемо да је мировни контингент Организације способан да брзо и ефикасно испуни све постављене задатке. Заједничко учешће у мировној операцији такође јасно потврђује високу спремност армија држава чланица ОДКБ-а за заједничке акције на обезбеђивању суверенитета и независности наших земаља као главног услова националне безбедности.“

\"\"

фото: РИА Новости

Напоменуо је да увођење мировне мисије земаља ОДКБ-а у Казахстан није дозволило да се тамо распламса обојена револуција.

„Успех мисије може се сматрати појавом ефикасног механизма за борбу против такозваних обојених револуција“, рекао је Лукашенко.

\"\"

фото: РИА Новости / Министерство обороны РФ

Према његовим речима, мере које је предузео ОДКБ, односно размештање мировних снага омогућило је спасавање Казахстана од развоја ситуације по најнегативнијем сценарију и нису дозволиле да се распламса још једна обојена револуција.

"Пребацивање трупа савезничких земаља у најкраћем могућем року отклонило је претњу уништења државе, обезбедило стабилизацију ситуације и успостављање уставног поретка у земљи. Наши заједнички напори не само да су охладили жар терориста и екстремиста које контролишу споља, него су и показали целом свету блиске савезничке везе, одрживост и потенцијал Организације договора о колективној безбедности“, нагласио је белоруски председник.

„Разумемо да су догађаји у нашој братској републици још један покушај спољног мешања у унутрашње ствари независних држава, а претње са којима се Казахстан суочио заједничке су већини држава на постсовјетском простору.“