Грађани Србије одлучују о промени Устава

16-01-2022 10:15:54 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Грађани Србије се данас на референдуму изјашњавају да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа. Бирачка места отворена од седам до 20 часова.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани се изјашњавају заокруживањем одговора "да" или "не".

Републичка изборна комисија, која је грађанима на кућну адресу доставила детаљно објашњење предлога измена, саопштила је да се амандмани односе на правосуђе и да се њима не мењају други делови Устава.

РИК је утврдио да у Србији има 6.510.323 гласача, за све јединице локалне самоуправе и на свим местима.

Гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право могу да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије - Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Републичка изборна комисија је одредила и 10 гласачких места у иностранству.

Референдум, поред РИК-а, прати и Црта, која је најавила да ће као домаћа посматрачка мисија распоредити своје посматраче на 300 гласачких места, на основу репрезентативног и случајног узорка на територији целе Србије, да прате квалитет гласачког процеса на дан одржавања референдума.
Промену Устава предложила је Влада, а посланици Скупштине Србије изгласали су Предлог Акта о промени Устава.

Према Закону о референдуму, за одлучивање ће бити довољна већина изашлих на биралишта.