Орден „Крст вожда Ђорђа Стратимировића“ контраадмиралу Бошку Антићу

15-01-2022 06:42:20 | | фото: eparhijazt.com/ vostok.rs |


Центар за развој Шајкашке уз благослов Његовог преосвештенства епископа сремског Василија, доделио је орден “Крст вожда Ђорђа Стратимировића, контраадмиралу у пензији Бошку Антићу, члану Клуба генерала и адмирала Србије, који му је уручен на свечаности у хотелу “Москва“ 13. јануара 2022.године.

Орден му је уручио праунук вожда Ђорђа Стратимировића господин Иван Стратимировић.
Господин Бошко Антић већи део своје војничке каријере провео je у јединицама Речне ратне флотиле на више дужности и један је од најбољих познавалаца пловних путева наше отаџбине на р.Сави и р.Дунаву и дао је пун допринос развоју шајкашке као непосредни сарадник, а још више као хроничар протеклих времена, чији су записи објављени у више књига и чланака у писаним медијима.

\"\"

Све војне школе и курсеве завршавао је са одличним успехом, а Војнопоморску академију и Командно-штабну академију Ратне морнарице као први у рангу. Обављао је успешно више дужности у трупи и у командама и установама војске због чега је редовно похваљиван, награђиван и пет пута одликован као припадник војске. Као наставник, начелник класе и начелник наше највише војне школе, Школе националне одбране, ишколовао је 95 генерала и адмирала и 149 пуковника, који су касније обављали највише дужности у нашој восци, међу којима су начелници Генералштаба војске Југославије и Србије и војске Републике Српске, заменици министара одбране и команданти стратегијских групација наше армије. Објавио је 65 књига, 439 чланака у војним и преко 800 у дневним часописима. Рецензет је и редактор 32 књиге и 100 стручних чланака. Био је експерт одбране пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу, вештак у одељењу за ратне злочине при вишем суду у Београду. Аутор је студије “Сребреница - ВЕЛИКА ОБМАНА“. Добитник је плакете „Живојин Мишић“

У раду Клуба пружа велику помоћ на афирмацији и успешном раду клуба од оснивања, као један од најплоднијих писаца међу припадницима војске.

Председник Скупштине Клуба
генерал-потпуковник у пензији
Миломир Миладиновић