РТ: „Северни ток 2“ показује да је Немачка изгубила економску слободу - Лавров

15-01-2022 10:09:06 | | фото: © Getty Images / Carsten Koall / RT/ vostok.rs |


Текућа сага са гасоводом "Северни ток 2" и дуго чекање на његово одобрење и сертификацију показују да Немачка нема слободу да следи сопствене економске интересе, рекао је руски министар спољних послова.


У разговору за руски "Први канал", Сергеј Лавров је сугерисао да Берлин тренутно нема економски суверенитет и да је у милости трећих страна.

„Што се тиче `Северног тока 2`, више се не ради о слободи избора савезника. То је само слобода обављања обичних комерцијалних активности на светским тржиштима“, рекао је он.

„Испоставило се да нема слободе за Немачку да следи своје економске интересе
“, додао је Лавров.

Контроверзни гасовод "Северни ток 2" завршен је у септембру, али тек треба да буде сертификован. Одобрење пројекта, које би могло бити овог месеца, суспендовано је средином новембра од стране немачке савезне регулаторне агенције због процесних питања.


Гасовод директно повезује Русију са Немачком, чинећи процес мање зависним од трећих земаља и то би могло значајно да снизи цену гаса. Међутим, САД и Украјина су оптужиле "Северни ток 2" да је руски политички пројекат, а не економски подухват, те се наводи да угрожава „енергетску безбедност Европе“. Америчка влада је више пута санкционисала гасовод.

Москва је више пута наглашавала да је "Северни ток 2" комерцијални пројекат у партнерству са Европом и оптужила је САД да цинично покушавају да зауставе гасовод како би могле да продају свој течни природни гас.

Раније ове недеље, заменик америчког државнног секретара за политичка питања Викторија Нуланд признала је да Вашингтон чини све да заустави сертификацију пројекта.

„Оно што сада радимо је рад са Немцима, рад са ЕУ на успоравању њиховог разматрања имплементације гасовода“, рекла је она.

„Ова немачка влада је предузела значајне кораке да то уради, а такође су поново потврдили споразум који смо имали са претходном владом у вези са оним што се дешава са `Северним током 2`. Наиме, суспендује се ако Русија изврши агресију на Украјину.

Извор:РТ