РТ: Изјаве о руској наводној „инвазији“ ничим доказане гласине - Кремљ

15-01-2022 09:37:37 | | фото: © Getty Images / Mlenny / RT/ vostok.rs |


Након што су западни медији у петак пренели извештаје, позивајући се на америчке званичнике, у којима се тврди да Русија наводно припрема инцидент под „лажном заставом“ како би извршила инвазију на Украјину, Кремљ их је одбацио као неосноване гласине.

„До сада су све ове изјаве биле непоткрепљене и ничим доказане гласине“, рекао је портпарол Дмитриј Песков агенцији ТАСС, упитан о причама које круже.

Раније током дана, амерички званичници поновили су тврдње из Кијева да је Русија послала „оперативце“ у спорне регионе Доњецка и Луганска на истоку Украјине, да припреме „провокацију“ која би могла да изазове „инвазију“.

Такође, амбасада Русије у Вашингтону назвала је лажним и информативним притиском саопштења Беле куће о руској „инвазији“ на Украјину.



У саопштењу руске амбасаде се наводи да америчке власти „већ детаљно описују сценарије оваквих провокација, наводе датуме почетка `операција`, без давања доказа".
Дипломате су истакле да оваква формулација питања „потврђује текући информациони притисак“ на Русију.

Штавише, понавља се исти сценарио - долази до `набијања` сензације, која се потом, вишеструко поновљена од стране штампе, претвара у главни `њузбрејк`“, истиче се у сопштењу.

Претходно је портпарол Беле куће Џен Псаки, не изводећи никакве доказе, рекла да су САД одредиле тајминг руске „инвазије” на Украјину, вероватно под „измишљеним изговором”.

Вашингтон већ недељама оптужује Москву да планира наводну инвазију на Украјину, иако је Кремљ то више пута одбацио као „лажне вести“. Слична упозорења су објављивана у америчким медијима сваке године од 2015. године, увек заснована на анонимним изворима.

Цитати анонимног америчког званичника очигледно су у складу са инсинуацијама америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана о томе да Русија „поставља темеље да има могућност да измисли изговор за инвазију“, изнетих на прес конференцији за штампу у Белој кући у четвртак. Портпарол Пентагона Џон Кирби осврнуо се на ове тврдње у петак, али је потом додао да је америчка процена да Русија "још није одлучила да ли ће да изврши инвазију".

Тврдње Вашингтона стижу након разговора на високом нивоу са Русијом, НАТО-ом и ОЕБС-ом како би се разговарало о предлозима Москве за унапређење колективне безбедности у Европи. САД и њихови савезници одбацили су кључне предлоге Русије неконтролисано.

Извор:РТ