Лавров: Кулеба се чак са Хрватима консултовао о њиховом искуству такозване операције `Олуја` када је 200.000 Срба протерано

14-01-2022 08:42:50 | | фото: © ТАСС / Валерий Шарифулин/ vostok.rs |


Северноатлантска алијанса би у наредним месецима могла да почне да гомила снаге у близини руских граница под изговором наводне претње руске инвазије на Украјину, саопштио је министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре о резултатима активности руске дипломатије у 2021. години.

„Имамо разлога да верујемо да су оне гласне изјаве које се сада чују са Запада, да ако Русија не буде послушала захтеве Запада како да се носи са својим трупама на својој територији, што је само по себи апсурдно, у следећа два или три месеца Запад појачати активност снага за брзо реаговање и снага за специјалне операције НАТО-а око наших граница“, рекао је он.

Лавров је напоменуо да територије земаља које су приступиле НАТО-у, алијанса активно развија војно.

„Ако је наш предлог усмерен на смањење војне конфронтације, деескалацију опште ситуације у Европи, онда се на Западу дешава управо супротно - НАТО јача своје копнене снаге, авијацију на територијама које су у непосредној близини Украјине, а обим и број вежби у Црном мору се је у последње време вишеструко повећао“, истакао је он.



Министар је објаснио да је Русија управо сада изнела своје предлоге о безбедносним гаранцијама, јер се „ситуација са стварном конфигурацијом наоружања, војне технике и оружаних снага у Европи променила”.

Лавров је рекао и да је мисија ЕУ за војну обуку у Украјини усмерена на обуку антируских јединица.

"Они [Европска унија] сада активно промовишу своје планове да пошаљу мисију војне обуке у Украјину. То јест, такође желе да допринесу обуци суштински антируских јединица", рекао је он.




Радикали у Украјини


Москва предлаже да Запад, процењујући питања у вези са кретањем руских трупа на територији Руске Федерације, своју пажњу усмери пре свега на деловање радикала у суседној Украјини.

„Предложио бих нашим западним колегама, када процењују ко, где и када премешта трупе на својој територији, да погледају које циљеве украјински радикали на челу са председником, заправо, прокламују у односу на Русе и оне који говоре руски“, рекао је министар спољних послова.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да се све више трупа концентрише на линији додира сукобљених страна у Донбасу. Истовремено, он је приметио да су борбено најспремније јединице такозвани добровољачки батаљони, „које је Запад раније сматрао екстремистима, а сада је то престао да чини".


„Успут, Украјина премешта снаге преко своје територије и близу линије додира је груписала неуобичајено велики број. Али Запад није забринут. Он је забринут шта Русија ради на својој територији“, навео је Лавров.


Посебно је истакао чињеницу да Москва никада није претила Украјинцима.

"Али Русија, да вас подсетим, никада, никада, нигде, ни јавно ни иза затворених врата, никада није претила украјинском народу, а господа Зеленски и његови сарадници, они то раде директно“, рекао је Лавров.


„Навео сам пример када је Зеленски захтевао да Руси изађу из Украјине. То је директна претња“, нагласио је Лавров.

Али шта ако озбиљно одлучи да искористи јединице украјинских оружаних снага које је тамо окупио да одатле истера Русе? Уосталом, у Кијеву се расправља о „плану Б“. Чак се и са Хрватима господин Кулеба консултовао о њиховом искуству такозване операције `Олуја`, када је 200.000 Срба завршило ван своје домовине и постало избеглице.“