РТ: Москва губи стрпљење са Западом - Лавров

14-01-2022 05:28:36 | | фото: © RIA / Mikhail Voskresensky / RT/ vostok.rs |

Способност Русије да остане смирена опада, указао је министар спољних послова

Русија постаје све уморнија од акција западних сила, упозорио је високи руски дипломата, након овонедељних преговора са Вашингтоном и НАТО-ом о европским безбедносним проблемима.


Говорећи на конференцији за новинаре, министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да је „стрпљењу Москве дошао крај. Веома смо стрпљиви... Дуго смо носили терете и сада је време да кренемо
".



Према речима Лаврова, руска страна чека да Запад да „конкретан одговор“ на њене безбедносне предлоге.


Лавров је такође критиковао недавне захтеве Вашингтона да Русија врати своје трупе које су наводно стациониране на украјинској граници назад у њихове касарне, као да „лају на погрешно дрво“. Према његовим речима, „време у којем је ово изабрано [да се расправља] једноставно одражава период када се Запад љути, будимо искрени“.


„Овим категорички не можемо бити задовољни, то су неприхватљиви приступи“, приметио је он.


Лавров се такође осврнуо на Брисел, наводећи да ЕУ „сада активно промовише њихове планове за слање војне мисије обучавања у Украјину“. Он је додао да блок жели да „допринесе обуци антируских јединица“.


Саопштење Лаврова долази усред све затегнутијих односа између Истока и Запада. У среду су се представници НАТО-а и руске дипломате састали да разговарају о безбедности на европском континенту, чему су претходили разговори званичника Вашингтона и Москве.

Генерални секретар војног блока који предводе САД, Јенс Столтенберг, рекао је у среду да је та војна организација спремна да са руском страном закаже „серију састанака о различитим темама, укључујући ограничења на ракетно оружје у Европи“. Међутим, он је нагласио да НАТО неће одустати и направити компромис око онога што сматра својим основним вредностима, како би испунио захтеве Москве.



Столтенберг је инсистирао да „само Украјина и 30 савезника могу да одлуче када ће Украјина постати чланица... Русија нема право вета“, позивајући се на један од руских захтева да се гарантује да се Кијев неће придружити редовима НАТО-а.

Москва је прошлог месеца предала два нацрта споразума – један Вашингтону, а други НАТО-у, који укључују захтев за гаранције у вези са премештањем снага и технике, као и позив тој организацији да се уздржи од даљег проширења близу руске границе.

Извор:РТ