РТ: Односи Русије и НАТО-а на критичном нивоу - Москва

14-01-2022 10:19:41 | | фото: © Getty Images / NATO / RT/ vostok.rs |


Односи између НАТО-а и Русије су пали на алармантно низак ниво, упозорило је Министарство одбране Русије, након разговора између војног блока предвођеног САД-ом и Москве о забринутостима за безбедност на европском континенту.


Говорећи после састанка две стране у Бриселу, заменик министра одбране Александар Фомин је истакао да Русија рачуна на конструктивну дискусију о предложеним гаранцијама.


„Руска страна је у више наврата предлагала НАТО-у да предузме мере за деескалацију ситуације“, рекао је Фомин, додајући да су иницијативе Москве игнорисане.


Министарство је навело да је Фомин упозорио да су „односи Русије и НАТО-а на критично ниском нивоу“.

„То ствара предуслове за инциденте и сукобе, као и нарушавање темеља безбедности.“

Фоминове изјаве уследиле су након самита између представника НАТО-а и руских дипломата. Генерални секретар војног блока Јенс Столтенберг рекао је новинарима да су две стране имале „искрен и отворен разговор о широком спектру питања, наравно са фокусом на тензије у, и око Украјине“.


Столтенберг је открио да је НАТО спреман да са Москвом закаже „серију састанака о различитим темама, укључујући ограничења на ракетно оружје у Европи“.
Он је рекао и да је НАТО заинтересован „за проналажење могућности за развој цивилних и војних канала комуникације, као и за могућност поновног успостављања рада наших мисија у Москви и Бриселу“.
Он је, међутим, ставио до знања да војна организација неће одустати и направити компромис око онога што сматра својим основним принципима како би смирила Русију.
Москва је затражила писмене гаранције да Кијев неће бити примљен у блок. Међутим, Столтенберг је инсистирао да „само Украјина и 30 савезника могу да одлуче да ли ће Украјина постати чланица. Русија нема право вета“.
Прошлог месеца Москва је послала два нацрта споразума – један упућен Вашингтону, а други НАТО-у – који укључују и друге захтеве у вези са премештањем војног особља и технике, као и позиве да се одустане од даљег ширења војне организације.

Односи између НАТО-а и највеће земље света последњих месеци су све затегнутији. У новембру је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да се досадашњи дијалог између две стране показао безуспешним и да је војни блок више заинтересован за „развијање пропаганде и притиска на Русију“ када је у питању Украјина.

Москва је у октобру обавила да суспендује све директне билатералне везе са блоком и да затвара канцеларије у Бриселу. Тај потез је уследио као одговор на протеривање осам руских дипломата од стране НАТО-а из његовог седишта у Бриселу, за које се наводи да су умешани у наводну неоткривену „шпијунажу“, што Русија одбацује.

Извор:РТ