Пушков: У случају крађе гаса из гасовода од стране Кијева, Русија ће раскинути уговор о транзиту

04-01-2022 08:30:29 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Крађа руског гаса довешће до окончања транзита плавог горива преко територије Украјине, саопштио је руски сенатор Алексеј Пушков.


Јуче је бивши шеф "Нафтогаса" Украјине Андреј Кобољев признао да би Кијев био принуђен да краде руско гориво из гасовода ако ниво увоза горива буде недовољан да покрије дневне дефиците.


Члан Савета Федерације је нагласио да ће у овом случају Русија прекинути садашњи споразум са украјинском страном.


„Занимљива прогноза: Украјина ће морати да краде руски гас, предвидео је бивши шеф `Нафтогаса` Кобољев, а то ће довести до раскида уговора са Русијом и окончања транзита гаса кроз Украјину“, нагласио је Пушков.


Крајем 2019. Русија и Украјина потписале су петогодишњи уговор о транзиту. Према документу, "Гаспром" гарантује транзит 65 милијарди кубних метара гаса у првој години и 40 милијарди у наредне четири.

Украјина је 2015. године престала да купује гас директно од Русије и заменила га такозваним виртуелним реверсом. Реверс значи да првобитни потрошач, након што је добио власништво над гасом, испоручује га у супротном смеру. Виртуелни реверс је, међутим, компензација залиха, те се претпоставља да украјинским потрошачима иде део транзитног гаса који "Гаспром" шаље у Европу. Физички не прелази западне границе земље, већ се води као увезен из ЕУ.