РТ: Кина захтева да САД обуздају „Спејсикс“ након инцидента са сателитима

29-12-2021 08:00:29 | | Модул кинеске космилке станице, фото: © Reuters / CNS Photo |

Пекинг апелује на Вашингтон да предузме „хитне мере” како би спречио потенцијалне сударе кинеске космичке станице и сателита „Спејсикса“

Кинеска влада захтева од америчких званичника да делују како би спречили незгоде у орбити након што су се сателити "Старлинк" Илона Маска умало закуцали у нову кинеску космичку станицу. Пекинг је оптужио Вашингтон за непромишљеност и лицемерје.


Упитан о могућим сударима са кинеском космичком станицом (ККС), портпарол министарства спољних послова Жао Лиђијан потврдио је да је његова земља уложила званичну жалбу Уједињеним нацијама. Он је позвао САД да предузму хитну акцију како би спречиле несреће у будућности.

САД тврде да су снажан заговорник концепта „одговорног понашања у космосу“, али су занемариле своје уговорне обавезе и представљају озбиљну претњу по безбедност [кинеских] космонаута. Ово је типичан двоструки аршин“, рекао је Жао на конференцији за новинаре, мислећи на Споразум о космосу из 1967. године, који чини окосницу међународног права у космосу.

Он је навео да Вашингтон треба да предузме „хитне мере како би спречио понављање оваквих инцидената“ и да „поступи одговорно да заштити космонауте у орбити и безбедан и стабилан рад космичких објеката“.

Жао је инсистирао да је Вашингтон директно одговоран за понашање "Спејсикса", истичући да државни актери „сносе међународну одговорност за националне активности у космосу које спроводе њихове приватне компаније“.

Пекинг је први пут дао своју жалбу УН-у раније ове недеље, наводећи да су два од приближно 1.700 сателита "Старлинка" Маскове космичке фирме умало ударила у ККС ове године у два наврата, приморавајући посаду станице да изведе „маневар избегавања”. Кинеска делегација у УН-у је саопштила да сателити „могу представљати опасност по живот или здравље космонаута“ ако се не држе под контролом.

Док "Спејсикс" тврди да су уређаји опремљени технологијом за аутоматизовано избегавање судара и да друге космичке летелице не морају да се померају са свог пута, те изјаве нису успеле да убеде кинеске власти, које инсистирају на бољим уверавањима компаније и њених партнера у америчкој влади.

Извор:РТ