САД: Лукашенко марионета Русије

02-12-2021 09:35:08 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Вашингтон је забринут због планова белоруског председника Александра Лукашенка да посети Крим и призна руско полуострво, изјавила је помоћник америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд.

"Забринути смо због Лукашенка, који је одлучио да буде неутралан након што је Русија заузела Крим. А сада је отишао још даље као марионета Русије и намерава да оде у посету Криму и промени став своје државе. Не сумњамо да он гура Белорусију у наручје Москве, одричући се не само енергетске будућности, већ само погоршавајући ситуацију“, рекла је Нуландова током Кијевског безбедносног форума.

Она је додала да су САД "забринуте због укупне ситуације" у Белорусији, те да планирају да уведу нове санкције везане за то што Минск наводно „користи мигранте као оружје“.



Лукашенко је раније у интервјуу за РИА Новости рекао да намерава да посети Крим, те да постоји договор са шефом руске државе Владимиром Путином. Лукашенко је рекао да је Крим де факто и де јуре постао руски после референдума 2014. године и додао да би његово путовање значило признање полуострва као дела Руске Федерације. Кремљ је, коментаришући изјаву белоруског председника, саопштио да је сматрају веома важном, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров је напоменуо да Белорусији није потребно да усваја никакве посебне законе да би Крим признала као руски.