РТ: Русија и Кина ће се удружити против нелегитимних америчких санкција

02-12-2021 09:10:46 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Однос Русије и Кине је све бољи, а удруживање је најбољи одговор на непријатељске акције и једностране санкције других земаља, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.


Говорећи на видео-конференцији са својим кинеским колегом Ли Кећијангом, Мишустин је позвао Москву и Пекинг да „удруже снаге“ на принципима „једнакости, међусобног поверења и поштовања“.

„Руско-кинеска сарадња се развија у тешком спољном окружењу“, рекао је Мишустин.

„Нажалост, неки страни партнери настављају да предузимају непријатељске акције против нас и користе технике нелојалне конкуренције, често кршећи основне норме мултилатералног трговинског система.


„Илегалне једностране санкције, политички и економски притисак – и Русија и Кина се суочавају са овим изазовима“, наставио је он.

Мишустин је посебно указао на планове за спајање Евроазијске економске уније, групе од пет земаља чланица бившег Совјетског Савеза и иницијативе "Један појас један пут" пут, кинеске глобалне стратегије развоја инфраструктуре.

„Ово је важно за јачање међуповезаности на евроазијском простору, помоћи ће да се обезбеди економски напредак Русије и Кине“, рекао је Мишустин.

Последњих година Москва и Пекинг су интензивно сарађивали у различитим областима, укључујући економску и војну. Кинески председник Си Ђинпинг рекао је у понедељак на Трећем руско-кинеском енергетском пословном форуму да је његова земља „спремна да удружи напоре са Русијом како би остварила ближу енергетску сарадњу, одбранила енергетску безбедност и супротставила се изазовима глобалних климатских промена.

Извор:РТ