Лавров: Кијев постаје све арогантнији у својој агресивности према Русији и у покушајима да испровоцира Запад да подржи његове милитантне теж

02-12-2021 08:49:09 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је поступке Кијева све арогантнијим.


Министарство спољних послова је средином новембра објавило преписку између Лаврова и његових колега из Француске и Немачке Жан Ива Ле Дријана и Хајка Маса како би, како је објаснио ресор, избегао искривљивање става Москве о Донбасу. Министар је напоменуо да је Москва морала да предузме овај корак.

„Били су увређени, али нису могли ништа суштински да кажу“, рекао је он током „владиног сата“ у Савету Федерације, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, Париз и Берлин дуги низ година су обећавали да ће уразумити Кијев, али ништа се не дешава.



"Напротив, Кијев постаје све арогантнији, рекао бих, у својој агресивности према споразумима из Минска, према Руској Федерацији и у покушајима да испровоцира Запад да подржи његове милитантне тежње“, рекао је министар спољних послова.

Нека сви знају шта се заправо дешава као резултат обећања такозваних партнера, додао је он.

„Али ми се никада нећемо сломити и никада нећемо рећи: `Е, то је то, они (споразуми) су умрли``.

„Нека кажу то, а ми ћемо захтевати спровођење резолуције Савета безбедности УН“, нагласио је Лавров.



Преписка коју је објавила Москва односила се на могућност одржавања новог састанка "нормандијске четворке" (Русија, Украјина, Француска и Немачка). Према речима шефа руске дипломатије, Париз и Берлин, „када се разговарало о њиховој иницијативи да се састану на нивоу министара спољних послова, дали су арогантне, не баш етичке изјаве” да су „сви спремни, поручио је Путин, али Лавров не жели“, што изопачује значење.
Говорећи о садржају писама, он је објаснио да њихова суштина није „ко је кога где позвао и ко зашто није могао да дође“, већ „саботажа, коју досљедно спроводи украјински режим у односу на споразуме из Минска“.