Кремљ: На Минск се врши притисак без преседана и то не може а да не доведе до оштрог одговора

02-12-2021 08:35:55 | | фото: © ТАСС / Антон Новодережкин/ vostok.rs |


На Минск се врши притисак без преседана и то не може а да не доведе до оштрог одговора, рекао је прес-секретар руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, коментаришући речи председника Белорусије Александра Лукашенка о транзиту гаса.

Лукашенко је раније у интервјуу за РИА Новости рекао да је спреман да заустави транзит енергетских ресурса ако Пољска реализује претње затварањем границе.


„Не, то је и даље став председника Белорусије, суверене, независне државе“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање да ли су Лукашенкове изјаве о руском гасу усаглашене са Москвом.



„Знате став председника Путина, такво питање му је већ постављено, он је довољно детаљно одговорио. То не може, а да не доведе до веома оштре контрареакције Белорусије, а с тим у вези, председник је изразио разумевање, али с друге стране, наравно, председник очекује да то ни на који начин неће довести до поремећаја у испуњавању наших обавеза према европским примаоцима гаса, посебно у овом тешком тренутку за европљане“, нагласио је Песков одговарајући на питање колико је Кремљ забринут што Лукашенко користи руски гас као оруђе у својим преговорима.