РТ: Омикрон варијанта представља „веома висок“ глобални ризик – СЗО

29-11-2021 10:08:32 | | фото: © Reuters/Loren Elliott / RT/ vostok.rs |


Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је земље да се припреме за нову варијанту коронавируса "омикрон", позивајући их да појачају вакцинацију за угрожене групе.
СЗО је у петак објавила технички извештај о "омикрону".

„Укупни глобални ризик у вези са новом `омикрон` варијантом процењен је као веома висок“, наводи се у извештају.

Агенција је описала "омикрон" као варијанту са великим бројем мутација, од којих неке „могу бити повезане са губитком имунитета и већом трансмисивношћу“. Истовремено, СЗО је приметила да постоје „још увек значајне неизвесности“ у вези са новим сојем вируса.

Агенција је позвала земље да појачају праћење свих варијанти коронавируса, укључујући "омикрон", и појачају вакцинацију „што је брже могуће“, посебно у смислу покривања високоприоритетних и рањивих група. Мере попут ношења маски и физичког дистанцирања остају кључне у борби против пандемије, наводи агенција.

"Упркос несигурностима, разумно је претпоставити да тренутно доступне вакцине нуде одређену заштиту од тешких болести и смрти."


Такође познат као варијанта Б.1.1.529, "омикрон" је први пут пријављен СЗО-у из Јужне Африке у среду. Касније је откривен у земљама као што су Аустралија, Велика Британија, Белгија и Канада.

Појава новог соја подстакла је Израел и Јапан да затворе своје границе за стране држављане.

Извор:РТ