РТ: Грчка наводи да су руске контрасанкције нанеле озбиљну штету трговини

28-11-2021 06:09:18 | | фото: © Global Look Press / Sabine Lubenow / RT/ vostok.rs |


Реципрочне мере које је Кремљ увео као одговор на антируске санкције озбиљно су погодиле међусобну трговину између Москве и Атине, а грчки извоз у Русију је преполовљен у последњих седам година.


„Руске контрасанкције угрозиле су грчки извоз, који је преполовљен од 2014. године. Ово је посебно случај за свеже воће, поврће, рибу и млечне производе“, рекао је у интервјуу Варвициотис Милтиадис, заменик грчког министра спољних послова за ТАСС.

Према његовим речима, грчки произвођачи тренутно појачавају напоре да повећају удео производа те земље на руском тржишту повећањем продаје друге робе која није предмет санкција.

Руске власти су забраниле увоз низа прехрамбених производа из земаља чланица ЕУ 2014. године, након што су односи Москве и Брисела драматично пали као резултат економских санкција које је ЕУ увела Русији. Овај корак изазвао је оштре критике грађана и компанија у Русији и ЕУ и изазвао талас протеста међу европским пољопривредницима.

„Туризам је за нас од посебног значаја јер помаже да се смањи огроман трговински дефицит који имамо са Русијом, нашим традиционалним извором енергије и житарица“, рекао је Милтиадис.

Дипломата је додао да Грчка није могла да прими више руских посетилаца као претходних година због ограничења везаних за коронавирус. Међутим, хотелијери земље се надају брзом опоравку броја туриста из Русије.

Извор:РТ