РТ: Нове санкције „Северном току 2“ незаконите – Кремљ

24-11-2021 10:46:24 | | фото: © John MACDOUGALL / AFP / RT/ vostok.rs |


Нове санкције које су САД увеле субјектима који су радили на гасоводу "Северни ток 2" су „незаконите“ и прете да униште билатерални покушај Москве и Вашингтона да побољшају комуникацију, наводи Кремљ.


Портпарол Кремља, Дмитриј Песков је осудио нове мере уведене једној руској компанији, као и за два руска брода, наводно да се заштити „енергетска безбедност“ Европе.

„Санкције `Северном току 2` су наставак овог језика санкција од којег Вашингтон тврдоглаво одбија да одустане“, рекао је Песков на конференцији за новинаре.

„Сматрамо да је то незаконито и погрешно, а тим више против тако напорних покушаја да се развије дијалог који је раније изгубљен.


Нове санкције"Северном току 2", последње су у низу америчких мера које су значајно успориле изградњу и пуштање у рад гасовода. Вашингтон је, између осталог, циљао компаније укључене у изградњу, одржавање и осигурање пројекта. Гасовод је завршен, али још није сертификован.

Санкције је критиковао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је обећао да ће Москва одговорити реципрочно. Према речима дипломате, западне земље предвођене Американцима намећу политички мотивисана једнострана ограничења на све, из било ког разлога или без разлога.

"Са наше стране, на такве непријатељске кораке реагујемо на избалансиран и адекватан начин“, открио је Лавров.

Када буде пуштен у рад, преко "Северног тока 2" ће се директно слати гас из Русије у Немачку преко Балтичког мора, омогућавајући тако Москви да шаље гас без транзита кроз треће земље. То би такође омогућило Берлину да заштити своју енергетску сигурност и учинило да процес мање зависи од трећих страна, чиме би се смањила цена.

Извор:РТ