Кремљ: Русија никога неће напасти

23-11-2021 01:23:27 | | фото: © РИА Новости / Алексей Майшев/ vostok.rs |


Русија никога неће напасти, рекао је портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков.


Раније је шеф главног обавештајног оделења Министарства одбране Украјине Кирил Буданов рекао у интервјуу за "Милитари тајмс" да се Москва наводно спрема за напад на Украјину. Заузврат, агенција "Блумберг" је, позивајући се на изворе, пренела да амерички обавештајци сматрају да Русија наводно планира инвазију из три правца – са територије Крима, са копнене границе и преко Белорусије. Такође наводе да је Русија наводно позвала „десетине хиљада“ резервиста у „размери без преседана у постсовјетским временима“.


„Русија не гаји никакве агресивне планове. И потпуно је погрешно рећи супротно. И потпуно је погрешно повезивати било каква кретања Оружаних снага Русије преко територије наше земље са таквим плановима. То није тако“, Песков рекао је новинарима.

Он је напоменуо да амерички и украјински медији тврде да се земља спрема да нападне Украјину, а руска страна тврди да Кијев планира агресивне акције против Донбаса, против самопроглашених република - ЛНР и ДНР, "а то је нијанса коју то треба разумети и правилно протумачити".

Песков је додао да је најбоља гаранција безбедности у ситуацији са украјинским сукобом поштовање споразума из Минска. Недостатак напретка у њиховој имплементацији описао је као значајан окидач, што доводи до повећања нивоа тензија уопште у Европи.

Он је напоменуо да слање војних саветника и наоружања из западних земаља у Кијев такође отежава ситуацију.

„Дубоко смо забринути због провокативних акција украјинских оружаних снага на линији додира и припрема за могуће војно решење, покушај да се проблем Донбаса реши силом“, закључио је Песков.

Он је подсетио да самопроглашене републике још ни на који начин нису изазвале ситуацију.

Кијев и западне државе недавно су изразиле забринутост због наводног интензивирања „агресивних акција“ Русије у близини граница Украјине. Москва са своје стране наводи да земља премешта трупе унутар своје територије по сопственом нахођењу, те да земља никоме није претила нити прети.