РТ: Путин одбацио могућност реформе вета у Савету безбедности, те наводи да би УН „умрле истог дана“, претварајући се у „дебатни клуб“

21-10-2021 06:20:02 | | фото: © REUTERS/Andrew Kelly / RT/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин одбацио је предлог свог турског колеге о уклањању права вета сталних чланица Савета безбедности УН, рекавши да би се светско тело претворило у другу „Лигу нација“.


„Ако уклонимо право вета сталним чланицама, УН би умрле истог дана - претвориле би се у Лигу нација. To
би једноставно постала платформа за дискусију, Валдајски клуб 2.0“, рекао је Путин у на годишњем састанку дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију.

Саопштење је уследило као одговор на изјаве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана које је у понедељак дао у Анголи. На турнеји по Африци, турски лидер је устврдио да је „свет већи од пет“ – мислећи на број сталних чланова Савета безбедности УН који имају право вета.
„Судбину човечанства не треба препустити на милост и немилост шачици земаља које су победиле у Другом светском рату“, рекао је Ердоган посланицима у Луанди.

Само три недеље раније, Путин и Ердоган били су насмејани у Сочију, док су разговарали о трговини и безбедности.

Турски лидер је састанак назвао „плодоносним“, док је руски председник рекао да Анкара и Москва „прилично успешно сарађују на међународној сцени“. Ипак, оба председника су завршила састанак без заједничке конференције за новинаре.

Ердоганове изјаве су у потпуности противне посвећености руске владе да се не дозволи било какав ревизионизам исхода рата, што је изазвало политичке и дипломатске сукобе са Западом последњих година.
Путин учествује на пленарној седници 18. годишњег састанка Дискусионог клуба "Валдај". Главна тема овогодишњег скупа је „Глобални преокрет у 21. веку: Појединац, вредности и држава“.



Извор:
РТ