РТ: Ердоган разматра протеривање 10 западних амбасадора због позива да се ослободи затворени опозиционар Кавала

21-10-2021 04:10:03 | | фото: ©REUTERS/Afolabi Sotunde / RT/ vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Таип Ердоган верује да Турска "не може имати луксуз да угости" изасланике из 10 западних земаља који се противе продужењу притвора бизнисмена и политичког активисте Османа Кавале.

Десет дипломата позвано је ове недеље у турско министарство спољних послова због њихове заједничке изјаве у којој се осуђује кривично гоњење Кавале.Он је у притвору од краја 2017. године, борећи се против низа оптужби за које његове присталице сматрају да су политички мотивисане. Саопштење су потписали представници САД, Немачке, Данске, Финске, Француске, Холандије, Шведске, Канаде, Норвешке и Новог Зеланда.



Ердоган је своје незадовољство поделио са турским новинарима током повратка из Африке, преносе турски медији.

"Рекао сам нашем Министарству спољних послова да немамо тај луксуз да их угост у своју земљу.Да ли је на вама да Турској делите лекције? Шта мислите ко сте?", рекао је Ердоган.

Додао је да западне земље нису оклевале да процесуирају "бандите, убице и терористе" на свом тлу и да би требало да дозволе Турској да учини исто.Он је одбацио тврдњу да је процесуирање Кавале бацило сенку на „поштовање демократије, владавине права и транспарентности у турском правосудном систему“.

Саопштење је дато поводом четврте годишњице од првог хапшења Кавале. Њему је два пута суђено, те је ослобађан по оптужбама везаним за масовне протесте у парку Гези 2013. године у Турској и неуспелог државног удара 2016. године. Налози за његово ослобађање су поништени због нових оптужби против њега.

Његови критичари, укључујући турског председника, називају га агентом финансијера глобалне невладине организације Џорџа Сороша, који је наводно спровео планове милијардера да се меша у турска питања. Кавала је био члан одбора сада већ непостојећег турског огранка Сорошеве Фондације за отворено друштво.
Присталице кажу да је Кавала политички затвореник, који је прогоњен због кампање за људска права и противљења Ердогановој све ауторитарнијој владавини.

Извор:РТ