Лавров позвао да се СБ УН прилагоди новим реалностима света

21-10-2021 11:38:27 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Постоји потреба да се УН и Савет безбедности УН прилагоде новим реалностима у свету, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров, коментаришући речи турског председника Тајипа Ердогана да о судбини света не треба одлучивати "шачица" победника у Другом светском рату.

Ердоган је током посете Анголи рекао да судбину човечанства не треба препустити на милост и немилост „шачици земаља” – победницама у Другом светском рату.Према његовим речима, док се свет мења, а дипломатија, трговина, међународни односи пролазе кроз радикалне трансформације, незамисливо је да архитектура глобалне безбедности остане иста. Мислећи на сталне чланице Савета безбедности УН, турски председник је нагласио да је "света више од пет".

"Да, постоји потреба за прилагођавањем УН и прилагођавањем Савета безбедности новим реалностима", рекао је Лавров након састанка Међународног клуба Валдај.

Према његовим речима, земље у развоју инсистирају да се повећа њихова заступљеност у Савету безбедности.

"Западу више не треба додадавати места у Савету безбедности УН, него земљама у развоју, Азије, Африке, Латинске Америке", додао је Лавров.