Русија тестирала балистичку ракету „Булава“ са нуклеарне подморнице у Белом мору

21-10-2021 09:16:59 | | фото: © РИА Новости / Министерство обороны РФ/ vostok.rs |


Нуклеарна подморница
"Кнез Олег"пројекта 955-А "Бореј А" извела је лансирање балистичке ракете "Булава" у Белом мору, саопштило је Министарство одбране.

"Стратешка ракетна подморница `Кнез Олег`, у оквиру државног програма тестирања, испалила је балистичку ракету `Булава` из Белог мора. Балистичка ракета је лансирана из подводног положаја на полигон Кура на Камчатки", наводи се у саопштењу Министарства.

„Према потврђеним подацима објективне контроле, бојеве главе ракете успешно су стигле у циљно подручје у предвиђено време.“

Планирано је да се до краја године нуклеарна подморница "Кнез Олег" пребаци у борбене снаге руске морнарице. Подморница ће постати пета подморница ове класе у морнарици - три подморнице основног пројекта 955 "Бореј" и побољшана подморница 955А већ су у употреби.

Стратешке ракетне подморничке крстарице класе "Бореј" дизајниране су у Централном пројектантском бироу "Рубин" за поморско инжењерство у Санкт Петербургу. Током њихове изградње примењена су нова достигнућа у стварању бродске радио-електронске опреме и смањењу буке. Ракета "Булава" им служи као главно оружје.