РТ: Бајден „забринут“ због гласина о кинеским хиперзвучним пројектилима

21-10-2021 09:12:51 | | фото: © REUTERS/Jonathan Ernst / RT/ vostok.rs |


Извештаји о кинеским тестирањима хиперсоничних ракета навели су Вашингтон да дипломатским путем ступи у контакт са Пекингом, а амерички председник Џо Бајден новинарима је потврдио да је забринут због те технологије.


Када је Бајден стигао у Пенсилванију, новинари су га питали да ли је забринут због кинеских хиперсоничних пројектила.


"Да", одговорио је он.

Раније током дана, портпарол Беле куће Џен Псаки рекла је да су САД изразиле забринутост због тога „дипломатским путем“, не дајући више детаља.

Реакција Вашингтона уследила је након прошлонедељног извештаја "Фајнешенел тајмса", у којем се наводи да је у августу Кина лансирала пројектил који је кружиo око планете како би уништила циљ бржи од брзине звука.Иако се наводи да је промашио циљ, кинески „напредни космички капацитет“ био је изненађење за америчку обавештајну заједницу, наводи лист.

Пекинг је, међутим, званично негирао лансирање хиперсоничног пројектила.Портпарол Министарства спољних послова Кине Жао Лиџиан рекао је прошле недеље да је тест укључивао космичку летелицу, а не ракету, и да је од „велике важности за смањење трошкова коришћења космичких летелица и да би могао да пружи згодан и приступачан начин за повратно путовање у мирољубивом коришћењу космоса".

Међутим, током викенда државно издање "Глобал тајмс" објавило јечланаку којем се спекулише да, ако је то истина, извештај значи да је кинески систем нуклеарног одвраћања управо задао „нови ударац америчком менталитету стратешке супериорности над Кином“.
Насупрот балистичким ракетама развијеним током Хладног рата, хиперзвучне ракете могу да дођу брзо и ниско, избегавајући детекцију радара све док не буде прекасно за предузимање противмера.

У међувремену, САД су покушале да покрену сопствени програм хиперсоничних пројектила.Прототип компаније "Локид Мартин" тестиран 2020. није успео, али Агенција за напредна истраживања у области одбране (ДАРПА)објавилаје у септембру да је пројектил који је развио "Рејтон" – бивши послодавац садашњег министра одбране Лојда Остина – успешно испунио „све примарне циљеве тестирања“, доносећи концепт хиперсоничног оружја „корак ближе“.

Извор:РТ