Стејт департмент: САД и ЕУ појачавају заједнички ангажман на Балкану

20-10-2021 05:07:13 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Након недавног састанка између државног секретара САД Ентони Блинкена и високог представника Европске уније Жозефа Бореља, Сједињене Државе и Европска унија сложиле су се да додатно ојачају свој заједнички ангажман на Западном Балкану у подршци напретку региона на његовом европском путу, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

"Наглашавамо нашу пуну подршку процесу проширења ЕУ. Приступање ЕУ, које је приоритет за читав Западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ц́е побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону. У овом контексту, наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом требали да почну без одлагања", наводи се у саопштењу, преноси Глас Америке.

Стејт департмент даље наводи да су Сједињене Државе и ЕУ уједињене у "чврстој подршци територијалном интегритету Босне и Херцеговине као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених државних институција".

"Озбиљно смо забринути због све вец́е реторике подела у Босни и Херцеговини. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујуц́и и релевантне реформе. ЕУ и Сједињене Државе спремне су да олакшају ове кораке", наведено је у заједничкој објави.

Даље се наглашава важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је "кључни механизам за решавање свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова".

"Након последњих недеља напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо ангажовање Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво", саопштава Стејт департмент.

Позивају се и све политичке снаге у Црној Гори да раде заједно на "очувању стратешке оријентације која одражава жељу грађана Црне Горе да постигну реформе неопходне како би њихове наде у будућност ЕУ постале стварност".