Први крак „Северног тока 2“ напуњен гасом

18-10-2021 10:40:25 | | фото: © Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin/ vostok.rs |


Први крак гасовода "Северни ток 2" напуњен је техничким гасом, те се врше припреме за пуњење другог, наводи се у саопштењу оператера пројекта "Северни ток 2" АГ.


"Завршена је процедура пуњења првог крака гасом. Рад на пуштању гаса у други крак се наставља", наводи се у саопштењу.

Појашњено је да је упумпано око 177 милиона кубних метара, што обезбеђује ниво притиска у гасоводу од 103 бара, што је довољно за транспорт гаса у будућности.

"Наш циљ је да тржишту обезбедимо додатне поуздане преносне капацитете у најкраћем могућем року. Додатно ћемо обавестити о даљим техничким корацима", додаје се у саопштењу.

Гасовод "Северни ток 2" протеже се од руске обале преко Балтичког мора до Немачке и састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Изградња је завршена 10. септембра. Сада је у току процес сертификације оператора у складу са одредбама гасне директиве ЕУ, што ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт одлуке, затим ће Европска комисија дати своју оцену о томе. Цео процес, према законским процедурама, може потрајати неколико месеци.

Потпредседник владе и бивши начелник Министарства енергетике Русије, Александар Новак је рекао 14. октобра да ће гасовод бити спреман за пуштање у рад наредних дана, те да ће онда све зависити од партнера.