Небензја: Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост

16-10-2021 08:26:46 | | фото: © Михаил Джапаридзе/ТАСС/ vostok.rs |


Ситуација у северним регионима Косова у великој мери се погоршала у протеклих месец дана и изазива озбиљну забринутост, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН.


"Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост. Она се деградирала у последњих месец дана", рекао је Небензја.

Одсустви реакције Запада, повлађивање акцијама Приштине, доводи до отвореног сукоба између Приштине и Београда, рекао је Небензја.

Говор Василија Небензје


"Жао нам је што се наше западне колеге беже од поштених јавних процена онога што се дешава, и даље позивајући на уздржаност обе стране. Иако су управо `косовски лидери` ти који су поставили ултиматум Београду да призна независност Косова и плати неке `репарације`. Никакве осуде западних земаља нема за то као ни за `великоалбанску` агитацију у Тирани", рекао је Небензја.


Према његовим речима, кораци које подржавају поједине земље за стварање "војске Косова" представљају озбиљан проблем.

"За такве идеје треба поставити чврсту баријеру и неприхватљиве изјаве о овој тачки морају бити јасно квалификоване", рекао је он.

"Нејасна реакција западних колега, које надгледају и заправо попуштају Приштини, даје јој осећај попустљивости и неизбежно изазива клизање у отворену конфронтацију", рекао је Небензја.

Небензја је подсетио и на брутални оружани напад на голоруке Србе.

- То је притисак на Србе да би напустили Косово. Русија подржава потезе Београда на провокације лажне државе Косово, подсетио је он.