Вучић ће са Путином током састанка разговарати о ценама гаса за Србију

15-10-2021 01:51:30 | | фото: © РИА Новости / Павел Львов/ vostok.rs |


Председник Србије Александар Вучић рекао је да планира да разговара о цени гаса за Србију са руским лидером Владимиром Путином током састанка 25. новембра, преноси ТАСС.
"Неозбиљни људи могу рећи да је ситуација стабилна. Надали смо се да ће цене гаса на тржишту пасти, али је очигледно да је наша анализа била погрешна, данас је цена 1.200 долара за 1.000 кубних метара, а тренутно купујемо за $ 270, а имамо уговор до пре краја године, замислите шта ће се догодити 1. јануара“, рекао је Вучић, напомињући да ће, по свему судећи, земља ускоро морати да троши гас из резерви у складишним објектима.

Према Вучићевим речима, Београд је као први предлог добио формулу у којој би цена гаса за српску страну достигла 780-790 долара за 1.000 кубних метара.

"Не можемо то да поднесемо", рекао је он.

Вучич је 10. октобра, након разговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, рекао да је питао руског лидера Владимира Путина за повољну цену гаса. Према Вучићевим речима, уверен је да ће га Србија добити по најповољнијој цени. Раније је објављено да Србија разговара са Русијом о одржавању цене гаса на 270 долара за 1.000 кубних метара за шест месеци 2022 године.

Потпредседник руске владе Јуриј Борисов је 7. октобра на састанку Руско-србског међувладиног комитета за трговину, економску, научну и техничку сарадњу рекао да се нада да ће закључити дугорочни споразум о испоруци гаса из Русије у Србију до крајем године.