Русији нису достављени никакви докази о присуству њених трупа у Украјини

15-10-2021 10:32:25 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Русији није предочен ниједан убедљив доказ о присуству руских трупа на истоку Украјине, рекао је заменик шефа руске делегације Константин Воронцов на састанку Првог комитета Генералне скупштине УН.


"Што се тиче текућих покушаја да нам се припише војна интервенција у догађајима на југоистоку Украјине, нисмо добили ни један убедљив доказ о присуству руских трупа тамо, једноставно зато што их нема и никада их није ни било", рекао је Воронцов.


"Оно што се дешава на југоистоку Украјине је унутрашњи сукоб. Позивамо наше украјинске колеге да непоколебљиво спроведу своје обавезе у целости“, додао је дипломата.

Према његовим речима, кључ решавања унутарукрајинског сукоба је у директном конструктивном дијалогу између Кијева и представника Доњецка и Луганска у контакт групи и примени сета мера од 12. фебруара 2015. године, као и Мински споразуми у складу са споразумима постигнутим у нормандијском формату.

"Желели бисмо да апелујемо на наше украјинске колеге да разлоге тренутног стања ствари не траже у спољним факторима, већ да се усредсреде на реформу сопственог здравственог система који је потпуно уништен “, рекао је дипломата.

"Наставићемо да пружамо активну помоћ ради побољшања акутне хуманитарне ситуације на истоку Украјине, која траје већ дуги низ година, а која је настала искључиво кривицом Кијева", закључио је Воронцов.