Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје

15-10-2021 10:09:28 | | фото: © РИА Новости / Алексей Майшев/ vostok.rs |


Русија је позвала све земље УН-а да се обавежу да неће користити космичке објекте за уништавање било каквих циљева на Земљи, у ваздуху и космосу, рекао је Константин Воронцов, заменик шефа руске делегације у Првом комитету Генералне скупштине УН-а, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, Москва позива државе чланице УН да преузму обавезе у било ком облику који им одговара.

Посебно се предлаже да се „не користе космички објекти као средство за уништавање било каквих циљева на Земљи, у ваздуху и космосу“, „да се не уништавају, оштећују, не омета нормално функционисање и не мења путања космичких објеката других држава“.

Осим тога, Москва позива земље УН-а да се обавежу „да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје било које врсте за извођење било каквих мисија, укључујући и противракетну одбрану, као и противсателитско оружје, да га неће користити против циљева на Земљи или у ваздуху, као и да ће уништити постојеће такве системе“.

Руска Федерација такође предлаже обавезу „да се не тестирају и не користе космичке летелице са посадом у војне сврхе, укључујући и оне против сателита“.

Како је приметио Воронцов, Москва такође позива да се земље обавежу „да неће пружати помоћ и да неће подстицати друге државе, групе држава, међународне, међувладине, као ни било које невладине организације, укључујући невладина правна лица, основана, регистрована или лоцирана на територији под њиховом јурисдикцијом и/или контролом, да учествују у горе наведеним активностима“.