РТ: Путин наводи да САД саме поткопавају долар, користећи га као инструментом санкција и неконтролисаним штампањем новца, подстичући инфлаци

14-10-2021 08:23:32 | | фото: © Gary Cameron / Reuters / Sergei Ilnitsky / Pool via |


Вашингтон сам поткопава амерички долар као светску резервну валуту користећи га као инструмент санкција у иностранству, док подиже национални дуг и инфлацију код куће, рекао је председник Русије Владимир Путин.


"Чини ми се да Сједињене Државе чине велику грешку користећи долар као инструмент санкција, спречавајући плаћање у доларима за санкционисане производе", рекао је Путин заСи-Ен-Би-Си, након панела "Руска недеља енергије".


Земље које се суочавају са америчким санкцијама, попут Русије, „немају другог избора, једноставно смо приморани да пређемо на обрачуне у другим валутама“, додао је он. Водитељ је питао о могућности коришћења криптовалута као што је биткоин за продају нафте и гаса, што је Путин начелно поздравио, али је рекао да је „прерано“, наводећи нестабилност криптовалута.


Русија и даље прихвата доларе у трговини енергијом и, за сада, нема планове да потпуно одбаци америчку валуту, приметио је Путин, али „ако се политика америчких власти настави, онда нећемо морати нешта да предузмемо,
САД ће саме поткопати поверење у долар.

Чак су и савезници САД смањили своје количине долара и ослањање на америчку валуту у међусобној трговини, истакао је руски лидер. Не само зато што је долар постао инструмент санкција, већ и зато што Вашингтон девалвира валуту код куће, штампањем новца и подизањем националног дуга.

"Први пут, вероватно у историји, инфлација у Сједињеним Државама расте брзином која се није догађала одавно", рекао је Путин.

"Сви сада постављају питање: Шта даље? Шта ће америчке економске власти учинити са овим огромним дугом? Шта ће учинити, извршити неке манипулације са доларом, смањити његову вредност?"


САД у основи "секу грану на којој седе", рекао је Путин, "поткопавајући доминацију долара као глобалне резервне валуте ради краткорочног политичког добитка код куће, али наносећи штету њиховим стратешким економским интересимадугорочно".

Извор:РТ