РТ: Растуће цене гаса у западној Европи због погрешног ослањања на ветроелектране, док је Русија на путу рекордног извоза гаса - Путин

13-10-2021 05:00:08 | | фото: © Unsplash / Karsten Würth; (inset) Vladimir Putin © R |


Пораст цена гаса који је довео до раста рачуна за домаћинства и индустрију свео се на недостатак производње електричне енергије, и не зато што Русија на неки начин смањује залихе, тврди председник Владимир Путин.


Говорећи као део уводног обраћања на "Руској недељи енергије", Путин је рекао да је пад производње из ветроелектрана значио скок цена електричне енергије, што је имало ударни ефекат на потражњу за гасом. Енергија ветра чини све већи удео у европској производњи енергије, посебно на западу континента, наставио је он.


„Раст цена гаса у Европи резултат је недостатка електричне енергије, а не обрнуто“, инсистирао је председник.


Путин је такође оптужио западне лидере да "покушавају да прикрију сопствене грешке", након низа тврдњи да је таква ситуација зато што Русија наводно ускраћује залихе. Додао је да се „одговарајућа анализа ситуације често замењује празним политичким паролама“.

Према речима руског председника, изузетно дуга зима исцрпела је резерве енергије континента и пореметила цене. Сада је у игри „невидљива рука тржишта“, рекао је Путин.

Супротно томе да Русија жели да погорша кризу, Путин је инсистирао на томе да би земља могла имати рекордне нивое извоза гаса ове године, јер Москва ради на задовољавању растуће потражње. Упркос томе, он је навео да Кремљ не воли изгледе за несташицом и да „окружење високих цена може имати негативне последице по све, укључујући и произвођаче“.

Неке земље су последњих дана приметиле раст цена гаса за чак 250%, при чему се ударни ефекат осећа у индустрији. Власници кућа се такође суочавају са већим рачунима за грејање, јер се зима брзо приближава. Неколико енергетских компанија у Великој Британији, која су доживела највећа повећања, ступиле су у преговоре са владом како би их спречиле да потенцијално пропадну.

Прошлог месеца, Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да државна енергетска компанија "Гаспром" већ испуњава све уговоре и да ниједном купцу није ускраћена испорука. Према његовим речима, "нико нема основа да тврди другачије", а компанија се припрема за склапање нових послова и повећање обима испорука према западу.

Извор:РТ