Савети: Обратите пажњу на комшилук када купујете стан или кућу

04-01-2017 07:28:15 | | nekretnine.rs/ mojenovosti.com |

Након месеци и месеци трагања нашли сте стан из снова: идеална локација, спратност и оријентација, права структура и цена. Близина школе, вртића, здравствених центара или пијаце су приоритет на списку већине људи приликом куповине стана али све то није гаранција за миран породични живот. Питање које себи морате да поставите пре него што се заиста одлучите на куповину јесте: какав је нови комшилук?

Савети: Обратите пажњу на комшилук када купујете стан или кућу
И како то можете да знате?
Сви ћемо донети закључак о комшилуку на основу неколико ствари: уређење јавних површина, изглед фасаде, ниво хигијене у згради - очувани поштански сандучићи, чисти зидови и лифтови. Све наведено нам је веома важно али поред ових има још много других фактора који могу битно да утичу на квалитет живота. Јер лоше комшије не само да не воде рачуна о својој имовини, они не воде рачуна ни о другим људима.
Како можете заиста да установите какви су људи који живе у тој згради?
Најбоље би било да се дуже задржавате у стану који желите да купите, сваки пут различито доба дана; радним данима и викендом. Бићете у прилици да стекнете утисак о навикама станара зграде. Такође би било добро да се мало распитате код станара и из прве руке добијете информације. Комшије ће често открити детаље које продавац никада не би поменуо. Кроз разговор ћете моћи да стекнете слику о томе да ли ћете се уклопити у ту средину.
Распитајте се колико у згради има станова за издавање. Привремени станари често немају однос према простору у коме живе као што би имали власници. Загледајте кућне љубимце које срећете у својој згради. Сви знамо да власници и њихови љубимци личе једни на друге. Шалу на страну али неговани кућни љубимци су показатељ да власници о њима заиста воде рачуна. Поред тога што им неће дозвољавати да прљају у згради и око ње, сигурно их неће остављати да лају целу ноћ и то на тераси на пример.
Обратите пажњу не само на своју, већ и на суседне зграде. Чак иако су зграде старе и фасаде трошне, терасе на њима говоре о култури становања њених власника. Тераса пуна цвећа у трошној згради изгледа неупоредиво лепше од терасе натрпане стварима, налик остави. Прошетајте по крају више пута, како би стекли реалнију слику о комшилуку. Ако видите да се станари баве уређивањем и побољшавањем услова у којима живе то је свакако добар знак.
Куповина некретнине треба да буде инвестиција а када је стан у добром комшилуку онда то заиста и јесте. Стан можете да средите и преуредите а локацију и комшилук не можете променити. Поред тога што ће вам некретнина губити на вредности, продаја исте у лошем комшилуку ће сигурно бити мукотрпан посао. Размислите...