РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије

26-09-2021 07:26:27 | | фото: © RT/ vostok.rs |


САД су нису успеле у Авганистану јер су погрешно израчунале сопствене способности и желеле да свој друштвени модел инсталирају у страној земљи, рекао је за РТ шеф Спољне обавештајне службе Русије, Сергеј Наришкин.


„Оно што се догодило у Авганистану са журним повлачењем и бекством марионетске владе последица је америчке деструктивне политике која је покушала да наметне свој модел друштвеног развоја Авганистану“, рекао је Наришкин у интервјуу за РТ.

Он је рекао да кривицу за развој ситуације треба поделити цела обавештајна заједница САД, укључујући ЦИА, Стејт департмент и канцеларијусаветникаБеле куће за националну безбедност.

"Такође сам убеђен да је америчко руководство имало све обавештајне податке о стању на терену и потенцијалном развоју догађаја. Нису узели у обзир једну ствар - своје могућности. Нису хтели да се суоче са истином, ако хоћете. А истина је да САД више нису способне да играју улогу глобалног хегемона, коју су себи доделиле."


САД су предводиле инвазију на Авганистан 2001. године убрзо након што је тадашњи председник Џорџ Буш објавио глобалну кампању против исламског тероризма у знак одмазде за нападе 11. септембра. У то време међународна заједница је претежно претпостављала да ће америчке трупе имати ситуацију под контролом, рекао је Наришкин.

„Војно присуство САД и НАТО сматрано је чврстом препреком за терористичку претњу кој му није дозволила да се прошири даље на Евроазију. Нажалост, то није била истина”, приметио је Наришкин.

"Американци су се повукли, побегли из Авганистана, и сада видимо рушевине које су за собом оставили - разорену економију, терористе који слободно лутају, продубљивање сукоба између различитих етничких група, повећану трговину дрогом и оружјем."


У исто време, Наришкин је поновио посвећеност његове службе партнерству са другим националним безбедносним агенцијама.

"Искрено ценимо сарадњу коју имамо са нашим партнерима из Ције када је у питању борба против глобалног тероризма", рекао је он, изразивши наду да ће промена ситуације у Авганистану "пружити нашим америчким партнерима добру прилику да преиспитају своју тренутну ранг листу претњи".

Талибани су за неколико недеља поново освојили скоро цео Авганистан, док је планирано повлачење америчких снага било у завршној фази. Опсежна офанзива милитаната кулминирала је заузимањем Кабула 15. августа.



Извор:РТ

КАТЕГОРИЈЕ