Гујон: Очување српске имовине у Федерацији БиХ - ова информација треба да стигне до сваког Србина пореклом из БиХ

22-09-2021 10:56:11 | | фото: facebook.com/arno.gujon/ vostok.rs |


"Очување српске имовине у БиХ: Ова информација треба да стигне до сваког Србина пореклом из Босне и Херцеговине, где год да живи. Молим вас да поделите овај спот и да га показујете свима који немају приступ Интернету. Заједно можемо да учинимо да оно што је било србско у БиХ то и остане!", саопштио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.



Раније је Гујон најавио кампању за заштиту имовинских права Срба у Федерацији БиХ јер постоји ризик да због усклађивања података о непокретностима катастра и земљишних књига, остану без имовине.

"У току је значајна, битна и помало забрињавајућа хармонизација података и постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине", рекао је Гујон, прецизирајући да око 400.000 Срба полаже и даље права на непокретности у Федерацији БиХ.

Према речима Гујона, постоји опасност да Срби из Федерације остану без имовине, да не буду уписани у књиге, а ни обавештени о томе јер се информације објављују у Службеном гласнику Федерације и локалним медијима недоступним Србима који живе по целом свету.

"У одсуству власника, када се води усклађивање, прави носилац права буде избрисан, а његова имовина се преписује на државу, кантон, општину", рекао је Гујон.

Додао је да ће у наредних 30 дана на РТС-у бити емитован спот са бројевима телефона Канцеларије за правну помоћ Републике Српске +387 55490940 или вајбер и воцап бројевима +387 65 090-040, као и са мејлом pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org