Бајден и Џонсон се сложили да користе све дипломатске и хуманитарне могућности ради „очувања успеха постигнутих у Авганистану“

22-09-2021 08:57:30 | | фото: whitehouse.gov/ vostok.rs |


Британски премијер Борис Џонсон и амерички председник Џо Бајден на састанку у Белој кући сложили су се да ће се решавање међународних проблема, укључујући и оне који се тичу Русије и Кине, и даље заснивати на заједничким интересима Лондона и Вашингтона, наводи се у саопштењу канцеларије британског премијера.


"Премијер и председник су такође разговарали о бројним међународним питањима, укључујући Кину и Русију. Сложили су се да ће Велика Британија и САД наставити да приступају овим питањима на основу наших заједничких вредности, а премијер је рекао да се радује председниковом самиту о демократији који ће помоћи подстицању међународне акције", наводи се у саопштењу.


Осим тога, стране су разговарале о акцијама савезника у Авганистану и дошле су до закључка да би најбољи начин за одавање почасти сећању на убијене у овој земљи био коришћење свих дипломатских и хуманитарних могућности за спречавање хуманитарне кризе у земљи и „очувању успеха постигнутих у Авганистану“.

Такође су се сложили да међународно признање талибана мора бити координисано и зависити од тога да ли чланови радикалног покрета поштују и људска права.

Бајден и Џонсон су такође нагласили потребу да испуне климатска обећања земаља и обезбеде глобални приступ вакцинама против коронавируса.

Осим тога, председник и премијер су истакли улогу одбрамбено -безбедносног споразума АУКУС -а између Аустралије, Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства у промовисању мира и стабилности у свету, а такође су изјавили да такво партнерство изражава заједничке вредности и глобалне интересе две земље, додаје се у саопштењу.