ЕУ: Избори у Русији одржани су у атмосфери застрашивања независних критичара у одсуству нормалног међународног посматрања

21-09-2021 08:27:43 | | фото: © РИА Новости / Евгений Одиноков/ vostok.rs |

Европска унија сматра да су избори за руску Државну думу одржани "у атмосфери застрашивања независних критичара", као и у одсуству пуноправног међународног посматрања, рекао је на прес конференцији у Бриселу портпарол ЕУ за спољне послове, Петер Стано, преносе РИА Новости.

Крајем августа, Василиј Пискарев, шеф комисије Државне думе Русије за истраживање чињеница страног мешања у унутрашње ствари Русије, саопштио је планираној кампањи која је у току „за дискредитацију избора у Русији и припрему јавног мњења у иностранству за непризнавање њихових резултата".

"Избори за регионалне и Државну Думу одржани су у атмосфери застрашивања независних критичара, у одсуству нормалног међународног посматрања коме би се могло веровати", рекао је Стано.

Он је објаснио да ЕУ "жали због одлуке Русије да озбиљно ограничи могућности посматрања од стране ОЕБС -а".

Русија је раније нудила да угости до 50 посматрача из мисије ОЕБС-а. ОЕБС је саопштио да посматрачи из ове организације, укључујући и ОДИХР, неће пратити процес гласања у Русији јер се не слажу са овим ограничењима. Упркос овом одбијању, међународно посматрање на изборима у Русији 2021. било је веома репрезентативно. Према подацима Јавне коморе, више од 380 међународних посматрача и стручњака из 80 земаља света пратило је процес гласања на локацијама јавних центара за посматрање, укључујући мисије ЗНД-а, ПАСЕ, ОДКБ-а.

"Узели смо у обзир извјештаје из озбиљних извора о неправилностима током избора", рекао је званичник ЕУ за спољну политику, указујући на мере које су власти наводно предузеле против активиста, независних медија и опозиционара.

"Русија мора да испуни обавезе из области поштовања људских права, одржавања слободних и поштених избора у оквиру УН-а, ОЕБС-а, Савета Европе", додао је он.

Одговарајући на питање о признавању изборних резултата у Русији, Стано је рекао да Европска унија не доноси такве одлуке.

"Признавање избора уопште је национална надлежност, државе чланице ће саме одлучити да ли ће признати резултате избора и под којим околностима", рекао је он.

Истовремено, нагласио је да Европска унија "никада неће признати" резултате руских парламентарних и регионалних избора организованих на Криму, и изразио забринутост што су становници територија источне Украјине које не контролише Кијев "добили руске пасоше како учествовали на изборима “.