РТ: Пекинг ће ширити прекограничну употребу јуана - Народна банка Кине

19-09-2021 07:56:10 | | фото: © Getty Images / PonyWang / RT/ vostok.rs |


Кина планира "постојано и разборито" да промовише интернационализацију своје валуте, јуана, објавила је Народна банка Кине, обећавајући да ће појачати надзор прекограничних токова капитала и спречити системске ризике.


Према саопштењу, очекује се да ће споразум о Регионалном свеобухватном економском партнерству (РЦЕП) додатно појачати трговинске везе између држава у азијско-пацифичком региону, промовишући на тај начин више могућности за коришћење јуана у заједничким поравнањима и инвестиционим активностима.

Пакт је закључен крајем 2020. године на виртуелном самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије чији је домаћин био Вијетнам. На основу брзо развијајућих трговинских поравнања деноминованих у јуанима, кинеска влада настоји да повећа употребу валуте у прекограничној области у е-трговини.

Народна банка Кине додала је да планира да истражи више опција за инвестиције и финансирање деноминованих у јуанима. Банка ће такође појачати сарадњу поравнања валута са другим земљама и побољшати инфраструктуру за поравнање и клиринг.


Међународна плаћања извршена у домаћој валути износила су 28,39 билиона јуана (4,39 билиона долара) у 2020. години, повећавајући се за 44,3% у односу на претходну годину, саопштила је Банка. У међувремену, прекогранична поравнања извршена у јуанима чинила су 46,2% укупних међународних плаћања, што је највећи историјски максимум.

Пекинг од 2009. покушава да прошири утицај јуана широм света како би елиминисао ослањање на амерички долар у трговинским и инвестиционим поравнањима, као и да оспори статус зелене валуте као највеће светске резервне валуте.

Извор:РТ