РТ: Да видимо како „Спутњик V“ функционише „у стварном животу“: Путин открио да је био у блиском контакту са особом зараженом коронавирусом

14-09-2021 05:46:42 | | фото: © Sputnik / Alexei Druzhinin / RT/ vostok.rs |


Убрзо након што је најавио да ће бити у самоизолацији након контакта са неким ко има коронавирус, руски председник Владимир Путин назвао је своју ситуацију "природним експериментом" који ће показати да ли "Спутњик V" функционише у пракси.


Говорећи током састанка са члановима владе и руководством владајуће странке Јединствена Русија уочи предстојећих парламентарних избора, Путин је објаснио да је цели дан "веома блиско" сарађивао са неким ко има коронавирус.


У августу 2020. године, "Спутњик V" постао је прва у свету регистрована вакцина против коронавируса. Од тада је одобрен у 70 различитих земаља и показао је ефикасност од 97,6% међу онима у Русији који су примили обе дозе.

Путин је рекао да су нивои његових антитела од вакцине "прилично високи, али хајде да видимо како то изгледа у пракси у стварном животу". Он је напоменуо да је неколико људи из његове пратње заражено коронавирусом.

"Један од тих људи је неко ко ради у мојој близини. Био је вакцинисан", рекао је он.

"Ревакцинисан је, али очигледно је мало закаснио."

Према речима председника, ова заражена особа разболела се три дана након ревакцинације.

„Разговарао сам с њим дан раније, врло блиско, цео дан“, објаснио је Путин.

Јутрос је Путин саопштио да ће морати да се изолује и због тога откаже путовање на састанак у организацији Шангајске организације за сарадњу у Душанбеу у Таџикистану, који треба да се одржи касније ове недеље.

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Путин је "апсолутно здрав" и негативан је на вирус, али је из предострожности одлучио да се стави у карантин.

"Лекари раде свој посао. То је стандардна пракса. Свако ко је имао контакте са неким зараженим мора да сачека неколико дана, одређени период", објаснио је Песков.

Русија се тренутно налази усред трећег таласа ширењем варијанте "делта". Према речима шефа "Гамалеја", који је створио "Спутњик V", вакцина је 83%-94% ефикасна против вируса, што је боље од неких страних вакцина.

"У исто време, ефикасност вакцина компаније `Фајзер` и `Модерна`, према америчким и израелским универзитетима, варирала је од нешто више од 40 до 52%", рекао је он.

Извор:РТ