Почеле вежбе Русије, Таџикистана и Узбекистана у близини авганистанске границе

05-08-2021 08:13:45 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Заједничке вежбе Русије, Таџикистана и Узбекистана почеле су на полигону Харб-Маидон, близу границе са Авганистаном, наводи се у саопштењу Централног војног округа руске војске.


У свечаном отварању у име руске стране учествовао је заменик команданта Централног војног округа Јевгениј Поплавски. Заменик министра одбране Абдухошим Гуломзода представио је оружане снаге Таџикистана, а заменик начелника Генералштаба Фарук Зиабаев одржао је поздравни говор у име Узбекистана.


"Главни циљ вежбе је јачање војних снага и блиска интеракција између оружаних снага наших држава, потврђивање високог нивоа обучености трупа и снажног морала. У савременом свету постоји пораст војних претњи, ситуација постаје све напетија и непредвидивија", рекао је Поплавски на церемонији, преносе РИА Новости.

Планирано је да се тестира акумулирано борбено искуство, развију оптимални облици употребе снага и општи приступи извођењу војних операција, додао је он.

Вежбе ће трајати од 5. до 10. августа, а укупно ће у њима учествовати око две и по хиљаде војника и око 500 јединица наоружања и војне технике.

Основу руског војног контигента чиниће јединице 201. војне базе, као и јединице специјалне намене и стручњаци јединица за радио-електронску борбу и снага радијацијске, хемијске и биолошке заштите Централног војног округа.

Вежбе се одвијају у позадини погоршања ситуације у Авганистану, где се, током повлачења америчких трупа, одвија сукоб између владиних снага и радикалног талибанског покрета. Последњих месеци талибани су заузели значајна рурална подручја и извршили нападе на велике градове.