Преминуо Мирослав Лазански

04-08-2021 10:14:34 | | фото: © Н. Марјановић/Политика/ vostok.rs |

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански преминуо је изненада у 71. години, потврђено је РТС-у у Министарству иностраних послова.

Амбасадор Србије у Русији, дугогодишњи новинарПолитикеи војни аналитичар Мирослав Лазански изненада је преминуо у Београду, саопштило је Министарство спољних послова.

Памтићемо га као великог родољуба, изврсног писца, новинара, еминентног војнополитичког коментатора, који је волео своју земљу и са поносом је представљао широм света", наводе из Министарства.

Истичу да ће остати упамћена његова преданост, посвећеност и залагање као амбасадора Србије, као и бројне активности усмерене на додатно унапређење сарадње и пријатељства Србије и Русије.

Мирослав Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године. Гимназију "Јован Дучић" завршио је у Требињу, а Правни факултет у Загребу.

Каријеру новинара почео је као студент у загребачкомПолету, да би наставио пишући заВјесник,ДанасиСтарт.

Док је био у Загребу писао је заПолитику ЕкспресиНИН. У марту 1991. године Лазански долази уПолитику, да би 1996. прешао уВечерње новости, одакле се вратио уПолитику2001. године.

Лазански је имао колумну и у грчком листуКатимеринии у јапанскомДајмонд викли.

Извештавао је са ратишта у Бејруту, током рата Ирака и Ирана, из Авганистана, Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Крима, као иза време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову и Метохији...

Мирослав Лазански је аутор осам књига, два документарна филма и десет телевизијских серијала.

Именован је за амбасадора Републике Србије у Москви у јулу 2019. године.

Председник Србије Александар Вучићупутио је саучешћеповодом смрти Мирослава Лазанског.

Комеморација и датум сахране биће накнадно објављени, саопштило јеМинистарство спољних послова.