РТ: Амерички напор да продуже отварање прекограничне помоћи има за циљ снабдевање терористичких група и продужавање рата - Сиријски министар

27-06-2021 10:28:33 | | фото: © Reuters / Khalil Ashawi / RT/ vostok.rs |

Амерички напор да наставе са прекограничном помоћи има за циљ снабдевање терористичких група и продужавање рата - сиријски министар спољних послова

САД се жестоко боре да држе гранични прелаз из Турске у сиријски Идлиб отвореним, јер им омогућава да добављају оружје терористима под изговором да достављају помоћ, рекао је сиријски министар спољних послова Фаисал Мекдад за РТ.


У току је дипломатски сукоб јер седмогодишњи мандат УН-а да држи прелаз Баб ал Хава између Турске и северне Сирије истиче у јулу. САД и њихови савезници, укључујући Турску, која је војно присутна у Идлибу и одржава контакте са локалним оружаним групама, залажу се да прелаз остане у функцији још најмање годину дана, позивајући се на забринутост због цивила у последњем терористичком упоришту у земљи. Али главни савезник Сирије, Русија, прети ветом на релевантну резолуцију Савета безбедности УН, инсистирајући да би сва помоћ становништву требало да се усмери кроз Дамаск.


У разговору за РТ, Мекдад је рекао да је политика Вашингтона према прекограничној помоћи „чисто лицемерје“. Њихови напори да одрже прелаз у функцији само су „још један покушај помоћи терористичким групама и да им се пружи сав потребан материјал за продужење терористичког рата против Сирије“, који траје од 2011. године.

Прекограничне активности САД-а и Турске представљају „директно кршење суверенитета наше земље“, рекао је Мекдад, тврдећи да се оружје шаље милитантима као део ове „такозване хуманитарне помоћи“. Указао је на присуство Џабат ал Нусре у Идлибу, огранку Ал Каиде, терористичке групе коју су прогласиле УН.

Мекдад је такође оштро осудио америчке санкције Сирији.

„Ако су западне земље заиста опрезне према сиријским грађанима, требало би да укину санкције ...“, рекао је он, додајући да „не дозвољавају нам чак ни увоз медицинских инструмената, а да не помињемо храну и друге неопходне материјале
.

Једностране присилне мере САД-а и других западних земаља„ убијају сиријски народ и њима је погођено око 95% становништва, додао је Мекдад.

У петак је помоћник америчког државног секретара за блискоисточне послове Џои Худ рекао да ће Вашингтон задржати "ограничено војно присуство" у јужној енклави Ат Танф и на североистоку Сирије како би се супротставио Исламској држави и подржао своје савезнике - Сиријске демократске снаге које предводе Курди.

Мекдад је поновио захтев Дамаска да се око 900 америчких војника коначно повуче из земље.

„САД морају обуставити кршење територијалног интегритета Сирије јер илегално улазе у Сирију. Морају престати красти сиријску нафту, сиријску пшеницу и осталу сиријску имовину“, наставио је Мекдад, додајући да би без америчке подршке, „Исламска држава одавно била елиминисана.

Мекдад је такође рекао да се Дамаск радује наставку преговора следећег месеца у Казахстану, усмерених на сиријско мировно решење.

Такозвани "Астански формат" уз посредовање Русије, Турске и Ирана је „најефикаснији механизам“ за проналажење решења за кризу, с обзиром на то да преговорима присуствују сиријска влада, опозиција и међународни играчи који подржавају сваку од стране.

„Најновија позитивна кретања у Сирији доказала су да је `Астански формат` најбољи формат за проналажење политичког решења кризе“, рекао је министар спољних послова.

Извор:РТ

КАТЕГОРИЈЕ