РТ: Техеран од Вашингтона тражи „гаранције“ за нуклеарне преговоре због „ароганције“ бившег председника Трампа

21-06-2021 12:00:51 | | фото: © REUTERS/Leonhard Foeger / RT/ vostok.rs |


Иран је саопштио да тражи гаранције САД-а током преговора у Бечу с циљем враћања две земље у склад са нуклеарним споразумом из 2015. године који је напустио бивши председник Доналд Трамп.


Говорећи на конференцији за штампу, портпарол Министарства спољних послова Ирана, Саид Хатибзадех рекао је да је бивша америчка администрација Доналда Трампа демонстрирала како САД могу окренути леђа споразумима.

"Сједињене Државе су једном током Трампове ере показале да могу дрско да игноришу интересе других земаља, па Иран жели гаранције тренутне америчке администрације."


Хатибзадех је одбио да буде увучен у расправе о томе које су то гаранције, напомињући да је „то тема о којој се разговара иза затворених врата“.

Ове године у Бечу се воде разговори о обнављању нуклеарног споразума за 2015. годину (Заједнички свеобухватни акциони план), који је првобитно потписан 2015. године између Ирана и пет сталних чланица Савета безбедности УН - Кине, Француске, Русије, Велика Британија и САД - плус Немачка.

Споразум, који је ограничавао иранске нуклеарне амбиције, једнострано је напустио 2018. године бивши амерички председник Доналд Трамп који је увео оштре санкције Техерану.

Иран је од тада додатно нарушио споразум повећавајући свој програм обогаћивања који прелази договорени ниво од 3,67%, али знатно мање од нивоа од 90% који се сматра прављењем оружја. У априлу је Техеран саопштио да ће повећати обогаћивање уранијума на 60%, након, како је саопштено, израелског напада на његово нуклеарно постројење у Натанцу.

Прошле недеље, шеф Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси рекао је да ће дугоочекивани договор можда морати сачекати док Иран не добије нову владу. На изборима у петак победио је конзервативац Ебрахим Раиси, али његова влада неће положити заклетву до почетка августа.

Извор:РТ