РТ: Кина појачава улагања у земље учеснице „Новoг путa свиле“

20-06-2021 09:38:37 | | фото: © Getty Images / Jacobs Stock Photography Ltd / RT/ v |


Кинеске директне инвестиције (ОДИ) у земље укључене у амбициозну иницијативу "Један појас један пут" наставиле су да расту, повећавајући се у првих пет месеци 2021. године за 13,8% на 7,43 милијарде долара.


Према званичним подацима, улагања у сектор производње и преноса информација наставила су да расту. Производни сектор привукао је 7,2 милијарде долара у првих пет месеци, што је 11,8% више у односу на прошлу годину.

Улагање локалних кинеских предузећа достигло је 32,75 милијарди долара, што је за 3,8% више у односу на годину раније и чини више од 75% укупних директних инвестиција у том периоду, саопштило је Министарство трговине Кине.

Амбициозна иницијатива „ Један појас један пут“ вредна више билиона долара (позната и као „Нови пут свиле“), коју је најавио кинески председник Си Ђинпинг 2013. године, има за циљ јачање повезаности и сарадње између источне Азије, Европе и источне Африке. Очекује се да ће значајно проширити глобалну трговину, те смањити трговинске трошкове на пола за земље укључене у пројекат.

Према званичним подацима, укупан трговински промет између Кине и држава укљулених у пројекат износио је 9,2 билиона долара од 2013. до 2020. године, док су заједничка улагања кинеских предузећа у тим земљама достигла 136 милијарди долара.

На међународном форуму "Петог пута свиле" у Кини у мају је потписан низ уговора о сарадњи који укључују инвестиције од 158,3 милијарди јуана (24,5 милијарди долара). Споразуми покривају 72 кључна пројекта у секторима укључујући образовање, модерну пољопривреду и индустрију високе технологије.

Извор:РТ