РТ: Руски пољопривредни извоз могао би ове године достићи 30 милијарди долара

17-06-2021 08:05:51 | | фото: © Sputnik / Vitaly Timkiv / RT/ vostok.rs |


Импресиван раст руских пољопривредних залиха на глобалном тржишту наставиће се и могао би да достигне 30 милијарди долара до краја 2021. године, рекла је заменик премијера Викториа Абрамченко за ТАСС.


Абрамченко је рекла да је главни задатак да се у потпуности обезбеди домаће тржиште храном, а тек онда да се тежи извозним тржиштима. Додала је да Русија може проширити географију испорука, углавном на азијско тржиште и осигурати промоцију домаћих брендова на светском тржишту.


„Ти правци развоја агроиндустријског сектора о којима смо разговарали у смислу стратегије развоја земље до 2030. године, омогућиће привлачење најмање 950 милијарди рубаља (преко 13 милијарди долара) додатних улагања у индустрију, стварајући више од 400.000 радних места“, рекла је Абрамченкова.

Укупна вредност руског пољопривредног извоза износила је 30,658 милијарди долара у 2020. години, према подацима Министарства пољопривреде. Кина и Турска су главни потрошачи руских пољопривредних производа. Европска унија, Египат, Јужна Кореја, Азербејџан, Украјина, Пакистан, Узбекистан и Монголија такође су међу првих 10 највећих купаца руских пољопривредних производа.