РТ: САД увеле додатне санкције за 13 руских бродова и спасилачку службу због учешћа у изградњи „Северног тока 2“

23-05-2021 10:12:21 | | фото: © REUTERS/Vitaly Nevar / RT/ vostok.rs |


Министарство финансија САД објавило је нову црну листу руских бродова и ентитета који су санкционисани због учешћа у изградњи гасовода "Северни ток 2", а која укључује 13 бродова и морску спасилачку службу.


Три ентитета и тринаест бродова стављено је на црну листу према Закону о заштити енергетске безбедности Европе (ПЕЕСА) из 2019. године, чија је намена била да блокира изградњу гасовода испод Балтичког мора и гарантује профит Украјине од накнада за транзит гаса од гасовода кроз њену територију.


Федерална служба за спасавање са седиштем у Москви "Морспас" је прва на списку санкционисаних, а следе је "МорТрансСервис" са седиштем у Калињинграду и Фонд за топлотна и енергетска питања из Самаре.

Санкције које је Министарство финансија САД потврдило, Стејт департмент је најавио раније ове недеље, током састанка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена на Исланду.

Међу санкционисаним бродовима су брод за полагање цеви "Академик Черски", брод за подршку "Артемис офшор" и брод за подршку "Балтик експлорер", спасилачки бродови "Бахтемир", "Мурман" и "Спасатељ Карев" Морспас-а; тегљачи "Финвал", "Капетан Беклемишев", "Нарвал", "Сивух" и "Умка"; као и тегљачи "Владислав Штризов" и "Јуриј Топчев".

У четвртак је Бела кућа признала да није успела да заустави завршетак гасовода, за који је секретар за штампу Џен Псаки рекла да је „95% завршен“ до тренутка када је Џо Бајден ступио на дужност.

"Северни ток 2" представља проширење гасовода испод Балтичког мора који руски природни гас пумпа у Немачку од 2011. Првобитно је требало да буде завршен до краја 2019. године, али је Данска прво одложила градњу не издајући дозволе под америчким притиском, а затим америчким санкцијама плашећи швајцарско-холандског извођача "Алсеаса". Потом су руски бродови послати да заврше изградњу, а САД су признале да им је једина преостала опција санкционисање Немачке.

Блинкенов Стејт департмент обавестио је Конгрес ове недеље да то неће учинити, јер би такав корак „негативно утицао на америчке односе са Немачком, ЕУ и другим европским савезницима и партнерима“, који су потребни за борбу против пандемије коронавируса, климатских промена и других циљева америчке политике.

Извор:РТ