РТ: Русија ће увести прототип дигиталне рубље крајем године - Централна банка

21-05-2021 02:07:57 | | фото: © Getty Images / denizbayram / RT/ vostok.rs |


Централна банка Русије ће увести прототип дигиталне рубље, новог облика националне валуте, већ до краја текуће године, наводи се у саопштењу Централне банке.


„Управо смо објавили саветодавни извештај заједно са концептом дигиталне рубље“, саопштила је први заменик гувернера Олга Скоробогатова радној групи Одбора за финансијско тржиште
Државне думе.

Она је такође додала да ће Централна банка развити прототипску платформу до краја године и да ће посматрати тржиште како би планирала наредне фазе пројекта.

Концепт националне дигиталне валуте Централна банкапредставила јекрајем прошле године. Очекује се да ће нови облик новца коегзистирати са готовином и безготовинским рубљама. За разлику од виртуелних валута попут биткоина, предвиђа се да дигитална рубља представља минималан ризик, јер ће је издавати Централна банка, а подржаваће је традиционални новац.

Најновије истраживање које је спровео Центар за истраживање финансијских технологија и дигиталне економије "Сколково", показало је да отприлике половина анкетираних подржава идеју дигиталне рубље, док је скоро 40% испитаника било против.

Извор:РТ