Влада Русије одобрила списак непријатељских земаља

14-05-2021 06:18:13 | | фото: © Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Влада Русије је одобрила списак држава које чине непријатељске акције против Русије, а који укључује САД и Чешку. Одговарајући налог објављен је на интернет порталу за правне информације.


Како је наведено у документу, сада ће на њих бити примењене одредбе председничког указа од 23. априла 2021. бр. 243 опримени контрамера на непријатељске акције страних држава, преноси ТАСС.

„Одобрити приложени списак страних држава које предузимају непријатељске акције против Русије, грађана Русије или руских правних лица, против којих се примењују контра мере, утврђене указом председника Русије од 23. априла 2021. године №243 о примени контрамера на непријатељске акције страних држава“, наводи се у документу.

Уредбом се ограничава закључивање радних уговора и других сличних уговора између дипломатских представништава, конзуларних представништава, представништава државних органа страних држава које су предузеле непријатељске акције против Русије и физичких лица на територији Русије.
Сједињене Државе су више пута уводиле санкције против Русије последњих година, а последње средином априла ове године. Заузврат, чешке власти су 17. априла саопштила да је Москва умешана у експлозије у складиштима муниције у селу Врбетице на истоку републике 2014. године, те су протерале 18 руских дипломата.