Захарова: Оштро осуђујемо текуће инциденте и насиље радикала косовских Албанаца над Србима

14-05-2021 07:43:28 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Са прес конференције портпарола Министарства спољних послова Марије Захарове о Косову

Питање новинара: Током посете Приштини хрватски министар спољних послова најавио да Хрватска планира да отвори војну базу на Косову. Како су изјаве хрватског министра у корелацији са одредбама Резолуције 1244 СБ УН-а о Косову и Метохији, која између осталог регулише поступак страног војног присуства у јужној србској покрајини?


Захарова: Нисмо упознати са плановима хрватске стране да успостави било какву базу на Косову. Што се тиче страног војног присуства у покрајини, према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН-а, ова функција је искључиво у надлежности Снага за Косово (КФОР).


Питање новинара: Председник Србије Александар Вучић рекао је за српске медије да ће, према обавештајним информацијама којима располаже, једна од најутицајнијих држава на свету ускоро захтевати повлачење мисије КФОР-а и УН-а са Косова и Метохије. Како Русија гледа на могућност прекида мисије КФОР?

Захарова: Постоје одговарајуће структуре које оснажују мисију и шаљу их у регион. То се не дешава спонтано, него након договора страна, елабората итд. У оквиру ових механизама, ове одлуке се разматрају и усвајају. Ово није одлука једне државе, већ колективна, заснована на међународном праву. У том контексту, треба разговарати о свим питањима у вези с тим.

Питање новинара: Можете ли да коментаришете нападе на православне цркве на Косову и Метохији који су учестали у последње време?

Захарова: Поменуте Снаге за Косово (КФОР) и цивилно међународно присуство у покрајини, пре свега мисије УН-а и ЕУ за владавину закона, имају одговарајуће мандате и дужне су да предузму мере да обезбеде безбедност верских локалитета и верника. Стално позивамо на ово.

Оштро осуђујемо текуће инциденте и насиље радикала косовских Албанаца над Србима и православним светињама који су се наставили током година, не само честих последњих година, већ и кроз историју. Оно што се дешава јасно показује неуспех косовске квазидржавности, трансформацију региона у злочиначку „црну рупу“ на мапи Европе.