РТ: Обавезне вакцине „неопходне у демократском друштву“, не крше људска права - Европскi суд за људска права

09-04-2021 07:54:10 | | фото: © Reuters / Vincent Kessler / RT/ vostok.rs |


Натерати децу да приме вакцине због уобичајених болести је „неопходно у демократском друштву“ и у њиховом је најбољем интересу, пресудио је у Европски суд за људска права (ЕСЉП) у значајној одлуци против антивакцинаша.

То је први пут да је Суд донео одлуку о обавезном вакцинисању деце против честих болести. Иако се случај бавио законима Чешке Републике који захтевају да се школарци вакцинишу против болести попут хрипавца, тетануса и морбила, пресуда има импликације када је реч о обавезним вакцинама против коронавируса.

Николас Хервиеу, правни стручњак специјализован за ЕСЉП, рекао је да пресуда појачава могућност обавезног вакцинисања под тренутним условима пандемије коронавируса.

Веће судија пресудило је у омеру 16-1 да је чешка здравствена политика која спречава невакцинисану децу да похађају јаслице или школе у складу са „најбољим интересима“ деце.

„Те ... мере могле би се сматрати„ неопходним у демократском друштву “, пресудио је Суд.

"Циљ мора бити да свако дете буде заштићено од озбиљних болести, вакцинацијом или имунитетом стада."

Судије су одбациле жалбу шест држављана Чешке који су кажњени због непоштовања обавезних правила вакцинације или чија деца из истог разлога нису могла да похађају јаслице. Родитељи су тврдили да су обавезна правила вакцинације кршила њихова људска права.

„Циљ мора да буде заштита сваког детета од озбиљних болести“, пресудио је Суд.

Наводи се да потреба за обавезном вакцинацијом у Чешкој представља одговор националних власти на социјалну потребу заштите појединачног и јавног здравља од болести и „да се заштите од било каквог опадајућег тренда вакцинације међу децом“.

Суд је навео да су се иако обавезном вакцинацијом покренула осетљива питања, вредност социјалне солидарности у заштити здравља свих чланова друштва, посебно оних који су били посебно осетљиви, захтевала је да сви преузму минимални ризик вакцинацијом.

Извор:РТ