Потребни радници: Просјечна плата је 5.300 евра, а два занимања имају предност!

08-10-2016 02:31:22 | | Presrs/ mojenovosti.com |

Са најмање двије године радног искуства и знањем њемачког или француског језика, грађани могу да конкуришу за било који посао у Швајцарској.

Ипак, у конкуренцији са грађанима ЕУ највеће шансе за запослење имаће они чије је занимање дефицитарно – љекари и информатичари. Просјечна нето мјесечна плата по становнику у Швајцарској износи око 5.300 евра.


Који су послови тражени и колике су плате

Незапослени ван Европске уније имају много мање шансе да нађу посао у Швајцарској у односу на грађане Европске уније, пошто посао могу добити само висококвалификовани радници, и то само у случају да послодавац докаже да није могао да нађе радника међу грађанима Швајцарске, односно Европске уније. Квалификације и искуства стечена у Србији требало би да прођу процес еквиваленције са швајцарским нивоом знања.

Потребна знања и дипломе
Овдје можете да поднесете захтеве за еквиваленцију диплома универзитета, диплома универзитета за технолошке науке, за наставнике.
Већина становништва живи у њемачком говорном подручју Швајцарске. Око 70 одсто становништва говори њемачки. Познавање језика представља неопходан услов да бисте се добро уклопили у швајцарско друштво.